Stromy, keře, růže – Sázeli jsme všichni společně

V sobotu 4.11. proběhla „brigáda“ v parku Na staré škole. Díky podpoře z grantového programu Zelené oázy, který vyhlašuje Nadace Partnerství a společnost MOL Česká republika, jsme vysadili 4 stromy, ovocné i okrasné keře, 35 růží a přes stovku trvalek. Sázeli rodiče, děti i pan starosta.. Podívejte se, jak jsme se u toho bavili a také, jak to celé dopadlo!

O získání grantu jsme Vás již informovali zároveň s pozvánkou na sázení, vše najdete v článku zde: V parku se bude vysazovat – zapojte se i VY!  Grant z Nadace Partnerství nám umožnil instalaci informační tabule, nákup stromů, keřů, trvalek a všeho potřebného. Samotná práce s vysazováním už zbyla na nás, nadšence ze spolku Stonožka a samozřejmě všechny ostatní, kdo se chtěli zapojit.

Jako zvláštní hosté se do našeho parku přišli podívat také starosta obce, ředitelka místní základní školy a také paní Mikušková, která zavzpomínala na dobu, kdy na tomto místě ve staré dřevěné škole před 50 lety začala učit.

Ze spolku Stonožka se na sázení podílelo asi 18 dospělých (převážně maminek) a kolem 30 dětí. Za významnou pomoc děkujeme dorostu z místního spolku dobrovolných hasičů.

ZO_logolink


Fotoreportáž ze sázení v parku

Celou dobrovolnickou akci zahájila Eva Ptáčková přivítáním a několik povzbuzujících slov pronesl také starosta Valašské Polanky, pan Daněk.

IMG_2364

Paní Mikušková, která přímo na tomto místě učila v budově staré školy, nás všechny svými milými slovy zahřála. Dojetí se neubránila ona, ani my, rodiče ze spolku Stonožka. Většinu z nás paní Mikušková také učila během naší školní docházky, byť již v nové budově školy.

IMG_2373

Místní ochotníci si připravili krátké a velice zábavné představení, založené na vyprávění pamětníků, kteří docházeli do Staré školy. Pan učitel to tehdy s dětmi rozhodně neměl lehké, jak je vidět také z jeho gest. Diváci se skvěle bavili.

IMG_2416

IMG_2430

O bohaté historii místa jsme také vytvořili prezentaci fotografií, které jsme získali od pamětníků a kronikářů. Lípy na tomto místě toho pamatují už opravdu hodně.

IMG_2333 IMG_2337

A začíná samotné sázení!

Nejdříve jsme se pustili do vysazení jírovce (kaštanu), který by měl na volném prostranství vytvořit nový stín v létě a hlavně dávat dětem na podzim kaštany ke tvoření.

IMG_2494

Do výsadby kaštanu se nadšeně zapojily děti, už od těch nejmenších. Jednou budou pod tento strom chodit se svými dětmi sbírat kaštany….

IMG_2499 IMG_2508 IMG_2511

Výsadbu jírovce symbolicky dokončil pan starosta.

IMG_2614 IMG_2585

Celá naše akce se jmenuje „Zasaďte si svou růži“ — takže jsme se zároveň s výsadbou jírovce pustili i do přípravy záhonu a do výsadby růží se šalvějemi. Růžový záhon bude na okraji parku, hned vedle chodníku u hlavní silnice. Kolemjdoucí tak budou celé letní období sledovat park přes rozkvetlý růžovo-šalvějový záhon.

IMG_2546 IMG_2557 IMG_2636 IMG_2664

Skupina mladých dobrovolných hasičů odvedla významný kus práce:

IMG_2551 IMG_2732

Během práce dospělých děti vytvářely lístky a ty jsme poté přilepili na STROM PARTNERSTVÍ.

IMG_2673 IMG_2691

IMG_2780Při práci na čerstvém vzduchu každému vyhládne – přinesené občerstvení bylo během chvíle pryč a bylo nutno přiobjednat další.

IMG_2762

Během sobotního větrného dne jsme nakonec zvládli zasadit všechny rostliny, záhony namulčovat a upravit a tak můžeme prohlásit, že Park na staré škole se o velký kus posunul směrem k útulnému a pro děti příjemnému prostředí.

Hotové záhony

Záhon u chodníku s růžemi a šalvějemi:

IMG_4171 IMG_4168

Jírovec maďal (kaštan) na volném prostranství v trávníku:

IMG_4173

Záhon v klidové zóně – „Jedlá zahrádka“ – zde jsou vysazeny rybízy, muchovník, zimolezy kamčatské (tzv. kamčatské borůvky), třešeň, jahody, atd.

IMG_4174 IMG_4176

Tak, a teď už jen popracovní pohoda….

IMG_2791

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>